
Poranny pomiar ciśnienia bardziej miarodajny od wieczornego
9 listopada 2015, 13:07Japońskie studium wskazuje, że poranne pomiary ciśnienia są lepszym prognostykiem ryzyka udaru niż pomiary wieczorne.

Śmieciowe produkty nie napędzają epidemii otyłości w USA?
6 listopada 2015, 13:57Najnowsze badanie Food and Brand Lab Uniwersytetu Cornella na reprezentatywnej próbie dorosłych wykazało, że dla 95% populacji nie ma związku między wskaźnikiem masy ciała (BMI) a spożyciem śmieciowego jedzenia.

Małpa jak człowiek: doceni dobry suspens
21 września 2015, 11:51Szympansy i bonobo już po jednokrotnym obejrzeniu zapamiętują naładowane emocjami filmowe sceny. Spodziewają się ich przy późniejszych sesjach kinowych.

Skóropodobny materiał z owocowych odpadów
1 września 2015, 06:21Grupa sześciorga studentów z Willem de Kooning Academie wpadła na pomysł, jak wykorzystać psujące się owoce - młodzi Holendrzy produkują z nich skóropodobny materiał.

Jedzenie w biegu zwiększa ryzyko przyszłego przejadania
21 sierpnia 2015, 11:46Odchudzający się, którzy jedzą w biegu, zwiększają spożycie pokarmów później w ciągu dnia, co grozi dalszym przyrostem wagi.

Chilli nowym lekiem na otyłość?
19 sierpnia 2015, 09:27Australijskie badania wykazały, że wysokotłuszczowa dieta niekorzystnie wpływa na zlokalizowane w żołądku receptory waniloidowe TRPV1 (kanały kationowe aktywowane przez temperaturę i kapsaicynę), które sygnalizują sytość.

Do serca kobiety przez żołądek
14 sierpnia 2015, 10:39Kobiece mózgi silniej reagują na romantyczne wskazówki przy pełnym żołądku.

Microsoft przyzna granty za pracę z HoloLens
7 lipca 2015, 08:36Microsoft ogłosił projekt, w ramach którego przyzna nagrody za opracowanie nowych sposobów na wykorzystanie urządzenia HoloLens. To okulary, które nakładają wirtualne przedmioty na otaczającą nas rzeczywistość. Firma poszukuje takich rozwiązań, które pozwolą na lepsze zrozumienie roli i możliwych zastosowań przetwarzania holograficznego.

Odkryto hormon różnicujący cukier i słodzik
12 czerwca 2015, 06:23Naukowcy z Uniwersytetu Michigan odkryli, jak mózg muszki owocowej odróżnia cukier od słodzika. Ponieważ w powiększonej skali "maszyneria molekularna" występuje również w przewodzie pokarmowym i mózgu ludzi, prof. Monica Dus uważa, że u nas może zachodzić analogiczne zjawisko.

Ograniczanie posiłków do krótszego czasu zdrowsze dla serca
13 marca 2015, 13:08Zmniejszając okienko czasowe, w którym muszki owocowe mogły jeść, amerykańscy naukowcy byli w stanie zapobiegać chorobom serca związanym z dietą i wiekiem.